Недільне Євангеліє Мк., Х:32-45

Ісус утретє провіщає свою смерть та воскресіння. Прохання Заведеєвих синів. Хто хоче бути перший, нехай він буде вам за раба

Історія свята

Православне свято «Благовіщення Пресвятої Богородиці»Православне свято «Благовіщення Пресвятої Богородиці» відзначають 7 квітня (25 березня за ст. ст.). Це свято належить до дванадесятих свят. Воно встановлено на честь принесення Діві Марії «благої вісті» через архангела Гавріїла про народження у неї Божого Сина, який стане порятунком занепалому людству.

Про явлення архангела Гавриїла Діві Марії оповідає тільки один євангелист - святий Лука, у першому розділі свого Євангелія.

Батьки Діви Марії Іоаким та Анна на подяку за щастя мати доньку в глибокій старості пообіцяли присвятити її Богові: віддати на виховання та служіння при храмі. У трирічному віці дівчинку відвели до храму. До свого повноліття (15 років) Марія жила у храмі, де навчалась рукоділля, грамоти та читала Святі книжки. Настав день, коли вона за традицією мала залишити храм. Священики обирали для своїх вихованок обручників, які надалі опікувалися ними. Марії обрали Йосифа — столяра з Назарету, відомого своїм благочестям і порядністю. Марія покинула храм і оселилася в домі Йосифа, зберігаючи невинність і займаючись домашнім господарством. І ось одного разу від Бога явився їй архангел Гавриїл і промовив:

Радуйся, благодатна, Господь з тобою …

І ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус. Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престола Його батька Давида. І повік царюватиме Він у домі Якова, і царюванню Його не буде кінця.

Марія ж сказала: «Як же станеться це, коли мужа не знаю?»

Відповів архангел: «Дух Святий злине на тебе, і Всевишнього сила обгорне тебе, через те то й Святе, що народиться, буде Син Божий! Бо для Бога нема неможливої жодної речі!»

І сказала Марія: «Я ж Господня раба: нехай буде мені згідно з словом твоїм!» (Лк., I:28,31-38).

Святкувати Благовіщення почали у Східній Церкві в часи цісаря Маврикія (582-602). Він затвердив це свято обов'язковим у всій державі. У перші століття свято вважалося Господським, бо мало такі первісні назви: Христове Зачаття, Благовіщення про Христа, Початок відкуплення, Благовіщення ангела Марії, День Поздоровлення, День або свято Благовіщення. Лише в VII ст. усталюється сьогоднішня назва для всієї Східної Церкви – Благовіщення Пресвятої Богородиці, а само свято відносять до Богородичних.

На святкування свята 7 квітня (25 березня за ст. ст.) вплинуло Христове Різдво, що настає через дев'ять місяців після Благовіщення. Олександрійська Пасхальна хроніка з 624 року і Царгородська Пасхальна хроніка з початку VII ст. визначають дату свята Благовіщення — 25 березня.

Службу на це свято уклали святий Йоан Дамаскин, святий Косма Маюмський, Теофан, єпископ Нікейський і монах Йоан.

Наступного дня після свята Благовіщення Пресвятої Богородиці Східна Церква святкує Собор святого архангела Гавриїла. Це давня традиція Східної Церкви – наступного дня після великого свята віддавати шану тим особам, які брали визначну участь в самій історичній події. Свято Благовіщення зі Сходу поширюється на Захід у 660-680 роках. Як на Сході, так і на Заході, свято спочатку вважається Господським і має різні назви – Господнє Благовіщення, Христове Благовіщення, Зачаття Христа, Свято воплочення, Благовіщення ангела Пресвятій Діві Марії, Благовіщення Святій Марії про Зачаття.

Собор у Толедо 656 року говорить про Благовіщення 25 березня, але переносить його на 18 грудня. Перша причина полягала у тому, що за давньою традицією заборонялося будь яке святкування під час Великого посту. Друга причина – свято Благовіщення було ближче по суті до Христового Різдва, аніж до Його смерті та воскресіння. Лише в XI ст. всі Церкви на Заході знову почали святкувати Благовіщення 25 березня.

Благовіщення в Русі-Україні вважалося другим Богородичним святом після Успіня. У 1037 році Князь Ярослав Мудрий на Золотих воротах у Києві спорудив храм у честь Благовіщення Пресвятої Богородиці, щоб завжди була радість містові Благовіщенням Господнім, молитвою Святої Богородиці й архангела Гавриїла. У храмі Благовіщення князь Ярослав Мудрий віддав під опіку Божої Матері весь український нарід.

Традиції свята

Православне свято «Благовіщення Пресвятої Богородиці»В Україну свято Благовіщення Пресвятої Богородиці прийшло з утвердженням християнства, проте в подальшому язичницькі традиції продовжують співіснувати з християнським святом. У народі свято Благовіщення одержало назву «третьої зустрічі весни» (після Стрітення і Сорока Мучеників).

Вважається, що весна в цей день остаточно перемагає зиму, Бог благословляє землю і відкриває її для сівби. За народними уявленнями, лише після Благовіщення можна розпочинати польові роботи. Раніше ж «турбувати» землю вважається великим гріхом.

До цього свята лелеки зазвичай прилітають з вирію та починають вити гнізда. Існувє повір'я, що на Благовіщення відкривається земля і з неї виповзають змії, вужі та інші плазуни.

У цей день здавна існує звичай випускати на волю пташок: «Щоби співали на волі, Бога прославляли та просили щастя-удачі тому, хто їх випустив». Господар випускає на волю, на сонце також всіх тварин, навіть пса і кота виганяє на подвір'я — «щоб чули весну і самі про себе дбали».

Пасічники цього дня виставляють на двір вулики.

У церкві в день Благовіщення святять проскури. Пасічник святкову проскуру кришить та висипає її у мед, «щоб бджоли роїлися», а сівач змішує з землею та сіє по чотирьох кутах ниви — «щоб дощова хмара ниви не минала»; проскуру заривають у землю, «щоб град посіву не побив».

Благовіщенську проскуру, як і богоявленську та стрітенську воду, зберігали за образами.

У народі збереглося таке повір’я, що коли на Благовіщення, йдучи по воду, дівчина знайде квітку первоцвіту, цього літа вона вийде заміж. Пролісок, що знайдуть на Благовіщення, — віщує щастя. Якщо вмитися водою, в яку покладеш цей пролісок, — будеш вродливою. Яка погода на Благовіщення, — така і на Великдень.

Український побожний народ завжди святкував Благовіщення особливо. З великої шани до цього свята за церковним звичаєм у цей день не дозволяється працювати. За народним прислів’ям «у цей день навіть ластівка не в’є собі гнізда». На Благовіщення треба приходити до храму, щоб у молитвах дякувати Богу за Його незбагненне милосердя до нас грішних. .

Божественна суть свята

Православне свято «Благовіщення Пресвятої Богородиці»У предвічній раді Святої Тройці, коли ще не був створений всесвіт, Бог визначив Сину Божому спасти людей від гріха і смерті. Блага звістка через архангела Гавріїла до Діві Марії є виявленням надвічної Божої таїни і початком спасіння людства. Сутність таїни полягає в тім, що Син Божий стає Сином Діви. А подія – початок нашого спасіння.

За свідченням євангеліста Луки посланий від Бога архангел Гавриїл благовістив Діві Марії:

Дух Святий злине на тебе, і Всевишнього сила обгорне тебе, через те то й Святе, що народиться, буде Син Божий! (Лк., I:35).

Апостол Павло про цей факт виявлення одвічної Божої таїни каже:

І безперечно – велика благочестя тайна: Бог явився у плоті, виправдав Себе в Духові, показав Себе ангелам, проповіданий у народах, прийнятий вірою в світі, вознісся у славі (1 Тим., 3:16).

Пресвята Діва Марія засумнівалася, почувши благовістя архангела Гавриїла, – як Вона, Діва, може народити сина, коли Вона не знає чоловіка.

А людський розум іде у своїх запитаннях ще далі: як взагалі Бог, Який є Духом, може з’єднатися з матерією. Для людського розуму все це незбагненне. Тому апостал Павло називає Боговтілення великою таїною благочестя.

Людський розум може сприйняти лише те, що діється в межах законів природи. Ці закони людина відкриває поступово. Ще у ХІХ ст. здавалось неможливим те, що сьогодні стало реальністю: радіо, телебачення, атомна енергетика, літаки, ракети, польоти людини у космос. Але те, що діється поза законами природи, людина не може зрозуміти. Тому апостал Павло називає цю реальність «великою таїною благочестя». І хоча ця таїна й незрозуміла, все ж вона існує. І ніхто не може її відкинути.

Таїна Божа сприймається і пізнається лише вірою. Людина може вірити або не вірити. Але при цьому від людської невіри таїна Божа не перестане існувати.

Бог створив закони природи, як і саму природу. Він має силу ці закони перемагати. Господь заздалегідь готував людство до прийняття цієї таїни Боговтілення заради спасіння людей від гріха і смерті.

Святе Письмо розповідає про кущ, який бачив Мойсей, що горів і не згорав, про жезл Ааронів, що розквітнув. Це свідчить про те, що Бог може зробити можливим неможливе. Бог може не тільки зробити квітучою суху палку, а й з Його волі Діва може народити Сина і грішник може стати святим.

Син Божий прийняв плоть і кров від Пресвятої Діви Марії не лише заради того, щоб стати людиною, а щоб, ставши істинним чоловіком, спасти людей від гріха і смерті. Святкування Благовіщення Пресвятої Богородиці сьогодні – це святкування початку спасіння людства.

Свята Православна Церква глибоко шанує Пресвяту Богородицю і називає Її чеснішою від херувимів і славнішою від серафимів. Істинне вшанування Пресвятої Діви Марії походить від розуміння й усвідомлення Її участі у спасінні всього людства. Від всього роду людського Вона дала плоть і кров Єдинородному Сину Божому. Без участі людини спасіння було б неможливим.

Господь спасає нас Своєю благодаттю, Своєю милістю, але за нашою участю. Тому слова Пресвятої Діви: «Я – раба Господня, нехай буде Мені за словом твоїм» – мають сакраментальне значення. Без них, тобто без згоди Пресвятої Діви Марії, наше спасіння не відбулось би.

Благовіщення – подія принесення архангелом Гавриїлом благої вісті від Бога до Діви Марії– є дійсно виявленням одвічної Божої таїни і початком нашого спасіння.